Inspiration from elsewhere
Leerdoelen: Democratische cultuur

Toolbox Rechten voor de Mens

Je leert kennis, houding en vaardigheden over mensenrechten, waarbij je aandacht hebt voor gelijke kansen, respect voor verschillen en kunt opkomen voor rechten en vrijheden van jezelf én van anderen.

Stappenplan

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een toolbox uitgegeven over mensenrechten op school.
“Gelijke kansen, respect voor verschillen en kunnen opkomen voor de rechten en vrijheden van jezelf én van anderen, zijn cruciaal voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Het is daarom belangrijk om kinderen, van jongs af aan, kennis, houding en vaardigheden over mensenrechten bij te brengen. Daarom biedt het College voor de Rechten van de Mens* jou de toolbox Mensenrechten op School om leerlingen hun rechten te leren en scholen mensenrechten-proof te maken.” (www.mensenrechten.nl)
In deze toolbox is een driedeling gemaakt. Deel A geeft meer theoretische uitleg over mensenrechten en kinderrechten. Dit deel geeft verdieping in het onderwerp, op het gebied van literatuur en competenties. Deel B geeft handvatten om schoolbreed aan de slag te gaan, op gebied van schoolbeleid, omgaan met elkaar, omgang in de klas en de klas- en schoolomgeving. Er worden aanbevelingen gedaan op bijv. Curriculum, excursies of stages en mogelijkheden per vak. In deel C zijn diverse lessen en werkvormen opgenomen die kunnen worden toegepast in de klas. De lessen zijn gecategoriseerd op leeftijd met duidelijke tabbladen. De lessen zijn zeer volledig en bevatten een kernconcept, probleemstelling, thematiek, voorbereiding, verwijzingen naar materialen en leerdoelen, tijdsindicatie en lesopzet. Ook zijn er afbeeldingen, verhalen en kaartjes toegevoegd. Zeer complete lessen.
De combinatie tussen theorie, toepassing en praktische uitvoering is interessant. Het biedt de docent diverse mogelijkheden om zich te verdiepen in de materie of juist op zoek te gaan naar complete, praktisch toepasbare lessen. Dit lijkt een zeer waardevolle combinatie te zijn.

Benodigdheden

Divers

Auteur:
College voor de Rechten van de Mens

Vakken:
Meerdere vakken mogelijk

Klassen:
Leerjaar 1 t/m 6, leerniveau vso, pro, vmbo, tl, lyceum

Tijdsduur:
Divers

Vaardigheden
Samenleven

En nu jij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Relevante Good Practices

Menu